Žinau, todėl maisto nešvaistau!

Kasmet spalio 16 dieną minima Pasaulinė maisto diena, kurios tikslas – kovoti su badu pasaulyje ir plėsti žemės ūkį. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šias problemas ir tausoti maistą bei skatinti maitintis sveikiau.
Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminto maisto prarandama ar išmetama. Maistas atliekomis virsta tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse. Kasmet maisto atliekos pasaulyje sudaro 1,6 mlrd. tonų. Europos Sąjungoje (ES) – 88 mln. tonų. Preliminariais skaičiavimais, kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto. Remiantis 2021 m. Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktu tyrimu matoma, kad maistas Lietuvoje švaistomas visose srityse „nuo ūkio iki stalo”. Suskaičiavus visose srityse išmetamą maistą ir maisto praradimus, vienam Lietuvos gyventojui per metus tenka 141 kg maisto atliekų. Maistas kasdien prarandamas arba išmetamas viešojo maitinimo įstaigose, mažmeninės bei didmeninės prekybos vietose ir namų ūkyje. Daugiausia maisto atliekų susidaro namų ūkyje – apie 61 proc., tačiau nemažai maisto atliekų išmetama ir viešojo maitinimo įmonėse (apie 1 proc.), žemės ūkyje (apie 21 proc.), gamybos ir prekybos sektoriuje (apie 17 proc.). Daugiausia per metus Pasaulyje išmetama dar tinkamų vartoti vaisių, daržovių bei šakniavaisių.
Maisto gamyba, vartojimas ir atliekos daug prisideda prie klimato kaitos, biologinės įvairovės nykimo, išteklių pereikvojimo. Siekiant vaikus supažindinti su šia, vis labiau didėjančia problema Raseinių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai organizavo įvairius užsiėmimus skirtingoms amžiaus grupėms.
Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijoje 7b klasės mokiniai atliko tyrimą ir visą mėnesį lankėsi mokyklos valgykloje, kur stebėjo, kokius maisto produktus ar pagamintus patiekalus labiausiai renkasi mokyklos bendruomenės nariai bei fiksavo, maisto atliekų kiekį. Tyrimas atskleidė, jog daugiausia nesuvalgyto maisto palieka 3-4 klasių mokiniai, o klasifikuojant pagal patiekalus – lėkštėse dažniausiai lieka nesuvalgyti miltiniai patiekalai ir daržovės. Reaguojant į tyrimo išvadas, visuomenės sveikatos specialistė, atliekanti visuomenės sveikatos priežiūrą mokykloje, klasės valandėlių metu vaikus supažindino, kaip jų pasirinkimai veikia kitų planetos gyventojų padėtį ir galimybes tinkamai maitintis bei mokė sveikos mitybos ypatumų. Tuo tarpu pailgintos mokymosi dienos grupėje spalio 16-23 dienomis vyko akcija „Obuolį valgai – sveikas augi“. Mokiniai piešė spalvingus obuolius, diskutavo, kodėl sveika juos valgyti ir kiek reikėtų per dieną jų sukrimsti. Taip pat ragavo įvairių rūšių obuolius, skanavo džiovintus obuoliukus.
Raseinių r. Betygalos Maironio pagrindinėje mokykloje minint Pasaulinę maisto dieną vyko sveikatos pamokėlės „Žinau, todėl maisto nešvaistau“ 3-4 klasių mokiniams. Kartu su visuomenės sveikatos specialiste Asta mokiniai diskutavo apie tai, kas yra maisto švaistymas ir ieškojo būdų, kaip kiekvienas galime sumažinti išmetamo maisto kiekį ir ką galime pagaminti iš maisto likučių. Be kita ko, žiūrėjo prevencinius filmukus, kuriuose buvo pateikti faktai apie maisto švaistymą ir jo pasekmes bei žaidė žaidimą „Geriausias iki..“, kuris padėjo suprasti maisto galiojimo laiką bei atliko testą „Klimato kaita virtuvėje“, kuris padėjo įtvirtinti naujai įgytas žinias.
Raseinių r. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijoje visuomenės sveikatos specialistė Lina padedama technologijų mokytojos Elenos Norvilienės su 6 kl. mokiniais gamino, o vėliau mokėsi, kaip panaudoti likusius maisto produktus, diskutavo apie taupymą, tvarumą, sprendė įpročių testą „Klimato kaita virtuvėje“ bei diskutavo apie produktų galiojimo laiką. Drauge su ketvirtokais visuomenės sveikatos specialistė Lina diskutavo apie palankią mitybą ir apie tai, kiek maisto išmetama, žiūrėjo ir analizavo video medžiagą apie vandens taupymą ir maisto švaistymą, bei sprendė interaktyvų galvosūkį „Banano kelionė“.
Raseinių Šaltinio progimnazijos pradinių klasių mokiniai užsiėmimų metu kalbėjo apie maisto švaistymą, sprendė testus, atlikinėjo įvairias užduotis, žiūrėjo animacinius filmukus. Svarbiausia – užsiėmimų pabaigoje turėjo atsakyti klausimą ką AŠ galiu padaryti, kad maisto netektų išmesti? Tai tapo ypač aktualu, kuomet maitinimas yra organizuojamas švediško stalo principu.
Tuo tarpu Ariogalos darželio grupėse vyko pamokėlės „Maistas kaip vaistas“. Visuomenės sveikatos specialistė Virginija kalbėjo apie tai, kaip svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, turintį daug vitaminų ir skaidulų bei vieną svarbiausių taisyklių – kad lėkštėje būtų kuo daugiau įvairių spalvotų daržovių. Kaip tarė, taip padarė – Pagrandukų grupė patys trumpam tapo virėjais ir pasigamino nuostabias salotas.
Prie iniciatyvos prisijungė ir Raseinių r. Nemakščių Martyno Mažvydo 3-4 klasių mokiniai, kurie noriai atsakinėjo į klausimus apie sveiką mitybą, sužinojo, kiek per metus Lietuvoje išmetama maisto. Buvo išsiaiškinta, kokios priežastys lemia maisto švaistymą ir ką reikėtų daryti, kad tai nebesikartotų. Vaikai atliko įvairias užduotis, sprendė testus, kurių pagalba išsiaiškino maisto švaistymo mąstą visame pasaulyje bei vandens panaudojimą auginant bei gaminant tam tikrus maisto produktus.
Siekiant paminėti Pasaulinę maisto dieną VšĮ Raseinių technologijos ir verslo mokykloje visuomenės sveikatos specialistės Evos iniciatyva vyko protmūšis mokyklos tarybos nariams apie sveikatai palankią mitybą, o mokytojos Remigija Borusienė bei Indrė Stankevičiūtė su konditerijos bei virėjų specialybę besimokančiais mokiniais protmūšio dalyviams gamino sveikuoliškas vaišes.
Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems trūksta žinių ir įpročių, kurie padėtų planuotis mitybą, stebėti įsigytų produktų galiojimo laiką, gamintis tik tiek, kiek reikia ir neišmesti maisto likučių. Kviečiame apie tai vis garsiau kalbėti namuose ir taip gyventi ne tik tvariau, bet ir sveikiau.